015-310 58 73
info@wisselbeker.nl
Molenweg 4, 2631 AC Nootdorp

De belangrijkste kerntaak van de KNRM is het redden en voorkomen van slachtoffers op zee en het binnenwater. Deze kerntaak is weer onderverdeeld in de volgende taken:
- Search and Rescue;
- Radio Medische Dienst;
- Kusthulpverlening;
- Strandbewaking en
- Veiligheid door preventie. 
Search and Rescue houdt in het zoeken en redden van mensen in nood. Kuststaten, en dus ook Nederland, zijn verplicht om hun reddingswezen goed te organiseren. In Nederland is het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hier verantwoordelijk voor. De KNRM i hiervoor 24 uur per dag, zeven dagen in de week, beschikbaar. Alle vrijwilligers zijn professioneel opgeleid.
De Radio Medische Dienst is er voor het verlenen van medische hulp. De artsen van deze dienst zijn bij spoedgevallen 24 uur per dag oproepbaar. Zij doen dit werk naast hun dagelijkse werk als huisarts. De artsen zijn bekend met het leven aan boord van een schip. Op basis van de doorgegeven symptomen en klachten kunnen zij op afstand een diagnose stellen en adviseren hoe verder te handelen.
Niet alleen op het water, maar ook op het land staat de KNRM klaar voor hulpverleningen. De reddingsstations langs de Noordzeekust beschikken over speciale hulpverleningsvoertuigen voor inzet op het strans en op moeilijk bereikbare plaatsen waar een gewone ambulance niet kan komen. De ambulancemedewerkers stappen bij de strandopgang in het voertuig van de KNRM en worden zo naar het slachtoffer gebracht. Het slachtoffer wordt vervolgens in het Kusthulpverleningsvoertuig gelegd, naar de ambulance gereden en met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het gebeurt ook dat de KNRM assistentie verleent bij politie- en/of brandweertaken op het strand en bij zoekacties langs de waterlijn.
In de zomervakatie zijn de lifeguards op locaties dagelijks aanwezig om de stranden te bewaken. Ze proberen iedere badgast een veilige stranddag te geven. Verder maakt de KNRM watersporters bewust van hun gedrag op en bij het water. Iedereen weet dat een reddingsvest helpt om te blijven drijven en toch draagt hooguit 25% uit veiligheid een reddingsvest. Op de website van de KNRM is te lezen wat wel en niet te doen bij het zwammen in zee.
De medewerkers van de KNRM hebben voor de uitoefening van hun taken de beschikking over overlevingspakken maar bij Ter Heijde zijn deze inmiddels aan vervanging toe. Een grote uitgave terwijl de KNRM afhankelijk is van donaties en giften.
Meer weten: kijk op www.KNRM.nl/TerHeijde