015-310 58 73
info@wisselbeker.nl
Molenweg 4, 2631 AC Nootdorp

Henny Bos ook actief in Zimbabwe: ondersteuning ook daar welkom!

Van A(rmenie) tot Z(imbabwe) is Henny Bos bezig met het ondersteunen van ontwikkelingswerk. Al twintig jaar is Henny niet alleen bezig in Armenie maar al net zo lang ook in Zimbabwe, zuidelijk Afrika. Een totaal ander land, totaal andere omstandigheden en ook totaal andere mensen. De overeenkomst is dat ook daar "de verdeling" niet heel evenredig is en dat mensen en gemeenschappen ondersteuning nodig hebben.

Henny kwam voor het eerst in Zimbbwe als bestuurslid van Bloemenveiling FloraHolland en ontmoette toen in het dorp Chegutu de familie Cremer die bloemen teelde en exporteerde naar Nederland. Alle blanke boeren en tuinders zijn daar verjaagd en ook deze mensen hebben hun toevlucht moeten nemen naar Zuid-Afrika. Maar hun dochter en haar man wonen er nog en doen daar goed werk voor allerlei mensen, ongeacht kleur of herkomst. En zo helpt ook Henny Bos met en bij verschillende projecten.

Hij ondersteunt in Chegutu een zogenoemd Ouwenhuis, wat wij vroeger een Bejaardenhuis noemden. Het is een wooncentrum met kleine huisjes rond centrale voorzieningen waar enkele tientallen blanke bejaarden wonen. Met geld vanuit Nederland is onder meer de waterleiding vernieuwd. De keuken moet nog worden opgeknapt. 
De kwekerij is veranderd in een woongebued waar intussen zeker duizend mensen wonen. Een heel nieuw dorp dus. Voor rieten hutjes hoeft geen vergunning te worden aangevraagd en het voordeel boven Armenie is dat hte klimaat in Zimbabwe eigenlijk altijd wel redelijk prettig is. Bloemen worden er niet veel meer gekweekt. Via de dochter van de familie Cremer wordt een basisschool in Chegutu ondersteund met leermiddelen en nu wordt ook een school in Marondera, enkele tientallen kilometer verderop, ook ondersteund. Dit is een school voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs met rond de 800 leerlingen van vier tot twaalf en van twaalf tot achttien jaar. Ze krijgen niet alleen onderwijs maar ze worden er ook gevoed op basis van de schijf van vijf.

De school heeft een eigen boerderij met koeien, varkens en kippen en is geheel zelfvoorzienend in de voedselvoorziening. Het gevolg is dat de kinderen van jongs af aan niet alleen meer eenzijdig mailmeelpap eten maar een ideale mix van voedingsbestanddelen zodat hun hersenen zich beter ontwikkelen. Een uniek concept dat navolging verdient. Henny Bos vertelt dat ze het op de school qua organisatie, leermiddelen en personele bezetting allemaal goed voor elkaar hebben.
Ook ondersteunt Henny de maatschappelijke organisatie Yellow Bus Trust. Deze organisatie helpt en begeleidt jonge Zimbabwanen bij het oplossen van hun problemen zoals drugsgebruik, vroegtijdige uitval op school, terugkeer in de samenleving vanuit de gevangenis e.d. Voor verschillende benodigdheden heeft Henny her en der zo'n 7.000 euro achter kunnen laten. De fondswerving doet hij zelf en staat geheel los van de fondswerving voor Armenie.Het een gaat dus zeker niet ten koste van het ander.

Wilt u specifiek het werk in Zimbabwe ondersteunen dan kan dat via het gewone rekeningnummer: NL78RABO0109236947 met vermelding van "Zimbabwe".