015-310 58 73
info@wisselbeker.nl
Molenweg 4, 2631 AC Nootdorp

wij steunen Kenia kleinStichting "Wij steunen Kenia" (WSK)
heeft als thuisbasis Delft/Pijnacker en omgeving. De stichting is kleinschalig en kenmerkt zich door korte lijnen naar de gemeenschap in Kenia en naar de mensen, scholen en organisaties die zich in Nederland inzetten voor de stichting. De bevolking leeft van veeteelt, akkerbouw en van handel op allerlei manieren.

De Mwerenischool: Bijzonder is dat zowel het christelijk als islamitisch geloof aanwzig is op de school. Het aantal leerlingen wisselt per jaar. Dit is afhankelijk van een aantal factoren waaronder de toename van scholen in de regio. Ook het functioneren van de school en het wel of niet verstrekken van schoolmaaltijden spelen hierbij een rol. In 2017 is er een flinke stijging van het aantal leerlingen geweest doordat de school maaltijden ging verstrekken. Het aantal leerlingen ligt nu rond de 450.
In 2003 trof de stichting de school aan met 1 gebouw. In de loop van de jaren zijn er gebouwen bijgebouwd. De school heeft nu 12 lokalen tot zijn beschikking. Twee daarvan zijn voor de kleuters. Met 160 kleuters betekent dit dat er 80! kleuters in 1 lokaal zitten. Hoog tijd dus om uit te breiden.
De kinderen krijgen met veel toewijding les van een aantal leerkrachten. Naast de directeur en het team van leerkrachten krijgen ze op school ook veel hulp van de oudercommissie. Zij ondersteunen de leerkrachten en leerlingen met het onderhoud van de gebouwen, het planen van bomen en het beheer van de moestuin. In de komende jaren wil de stichting graag aan de wens van de school tegemoet komen om de oude klaslokalen op te knappen. Het gaat hierbij om het oudste gebouw van de school dat er al stond toen leerkrachten van de Johannesschool uit Pijnacker voor de eerste keer in 2002 op bezoek kwamen. Het gebouw omvat drie lokalen. De vloer is gewoon van klei, de muren hebben scheuren en de constructie is aan versterking toe. 
Andere projecten die door de stichting zijn geinitieerd zijn:
- een ict-opleiding: Ezekiel is een jonge, enthousiaste leerkracht van de Mwerenischool. Zijn salaris wordt betaald door de ouders van de leerlingen, maar dat wordt lastig als er geen geld is door bijvoorbeeld tegenvallende oogsten. Hierop springt WSK bij. Ezekiels passie is ICT. Hij volgt vanaf mei 2022 een door de overheid gecertificeerde tweejarige ICT-opleiding die hij goed kan inzetten op de school. De overheid betaalt hierna zijn salaris.
- Sponsoring middelbare schoolleerlingen: Maryam is een van de leerlingen waarvoor de stichting de vierjarige secundairy school sponsoren. Zij behoorde tot de top van de studenten van de school. De stichting betaalt de kost en inwoning op school en het lesgeld, leermaterialen en schooluniform.
- Microkrediet Keniaanse vrouwen: vrouwen krijgen van de bank niet of nauwelijks een lening. Met een microkrediet geeft WSK 20 vrouwen de mogelijkheid om een bedrijfje op zetten. Er staan al 20 andere klaar om van hun expertise te leren en om ook een theeschenkerij, naaibedrijfje  of ander bedrijf te beginnen.
- Moestuin en zonnepanelen: hoe fijn is het dat de Mwerengischool zelf stroom kan opwekken en gebruiken wanneer de stroomvoorziening vanuit de overheid in gebreke blijft. Er zijn inmiddels 7,5 zonnepanelen op de daken gelegd en batterijen om de stroom op te slaan. Maar onderhoud blijft nodig. De lunch op school trekt vel leerlingen aan. Daarom is het ook zo fijn dat er sinds kort een omrasterde moestuin plus watertoren op het terrein aanwezig is. 
- Sponsoring vakopleidingen: een tweejarige vakopleiding leert oud-leerlingen van de school een vak als metselaar, automonteur, coupeuse e.d. Beroepen die direct inzetbaar zijn in het dorp.