015-310 58 73
info@wisselbeker.nl
Molenweg 4, 2631 AC Nootdorp

Stichting Jongeren op Kamp (SJOK)

Stichting Jongeren Op Kamp is opgericht in 1995 omdat er grote vraag bleek te zijn naar betaalbare en uitdagende vakantieweken voor jongeren met een beperking. SJOK maakt geen onderscheid in de mate van beperktheid van de deelnemers en ook het begrip "jongeren" heeft een ruime betekenis. Dat betekent dat de groep deelnemers nogal divers kan zijn wat betreft leeftijd en aard en ernst van de beperking. Voor vrijwilligers en deelnemers wordt een minimale leeftijd gehanteerd van 17 jaar.

Sinds de oprichting is de stichting hard gegroeid. Er kwamen steeds meer aanvragen binnen van jongeren met een beperking die graag met SJOK op vakantie wilden. Om het werk en de groei van SJOK op verantwoorde wijze voort te zetten is de stichting afhankelijk van vrijwilligers, donateurs en sponsors. De bestuursleden van SJOK ontvangen geen financiële vergoeding voor hun werkzaamheden. Alles is onbezoldigd en op vrijwillige basis.

Voor 1995 hadden veel stichtingen en organisaties het beleid dat deelnemers zich konden inschrijven tot een leeftijd van 25 jaar. Boven de 25 jaar was het voor mensen met een beperking niet mogelijk om zich in te schrijven voor een vakantieweek. Het resultaat: deze kwetsbare groep kwam in een "gat" terecht. Willem Overduin en Ron van Duffelen hebben destijds de knoop doorgehakt om een stichting op te richten waar zowel de leeftijd als de aard en ernst van de beperking geen rol spelen om als deelnemers mee te gaan. Eenieder mag zich daarom inschrijven bij Stichting Jongeren Op Kamp en verdient een zorgeloze en betaalbare vakantie.

Tijdens de vakantieweek is de hoofdleiding verantwoordelijk voor alle zaken bij de locatie. De toppers zorgen voor recreatieve activiteiten en sport- en spelprogramma. De sjoppers zorgen voor de dagelijkse boodschappen, het beheer van de kantine en het eten. Ook is er een verpleegkundige aanwezig voor de medische zorg en de begeleiders zijn verantwoordelijk voor de zorg en aandacht voor de deelnemers. De begeleiding gaat 24 uur per dag door. De begeleider is de hele week (eind) verantwoordelijk voor zijn of haar deelnemer(s). Hij/zij haalt de deelnemer uit bed, zorgt ervoor dat hij/zij gedoucht is, de hele dag genoeg eet en drinkt en het naar haar/zijn zin heeft.

Tijdens de hele week worden er activiteiten georganiseerd zoals een speurtocht, een spelletjesparcours en een knutselmiddag. Daarnaast worden er activiteiten buiten de deur georganiseerd zoals het bezoeken van een zwembad, naar een plaatselijke kroeg gaan, een avond bowlen of het bezoeken van een stad om gezellig met elkaar te winkelen. De deelnemers genieten extra van dit soort activiteiten. Alles wat ze normaal niet kunnen, kan bij SJOK juist wel. 

Wat ooit in 1995 kleinschalig begon met een handjevol deelnemers en vrijwilligers, is in 25 jaar tijd gegroeid tot een volwassen stichting met jaarlijks ongeveer 80 vrijwilligers en 30 deelnemers. Daarnaast blijft de wachtlijst groeien. De missie van SJOK is dan ook om de komende jaren minimaal de 30 huidige deelnemers, maar liefst meer, een volwaardige, onbezorgde en welverdiende vakantie te geven. Een vakantieweek waarin de deelnemers centraal staan. Kortom, een week waarvan de deelnemers een halfjaar kunnen nagenieten, om vervolgens weer een halfjaar naar de nieuwe week toe te leven.