Inloophuis Debora is een ontmoetingsplek voor iedereen die met kanker in aanraking is gekomen, als patiënt, ex-patiënt, naaste of nabestaande.
Het is een veilige ruimte waar lotgenoten zichzelf kunnen zijn, waar naar hen geluisterd wordt en waar zij informatie over kanker kunnen vinden. Het is ook een plek waar je afleiding vindt met bijvoorbeeld yoga, schilderen of een ontspannende massage. Waar je kunt praten met mensen die echt begrijpen waar je het over hebt: de herkenning van lotgenoten. Inloophuis Debora staat voor een praatje, ontspanning, warmte en steun. Ook voor kinderen heeft Debora via Villa Debora speciale activiteiten. Neem op de website een kijkje op de activiteitenpagina, of kom vrijblijvend een keertje langs.
Visie
De Stichting Inloophuis Delft en Omstreken streeft naar een goede en positieve naamsbekendheid om:
- de doelgroepen van het inloophuis kenbaar te maken waar het inloophuis voor staat en wat het te bieden heeft;
- het imago van het inloophuis te versterken en
- de werving van nieuwe gasten te stimuleren.
Ook na afloop van de medische behandeling blijft men geconfronteerd met gevoelens van onzekerheid en lichamelijke ongemakken als gevolg van de ziekte. Vaak voelen zowel mensen die kanker hebben (gehad) als hun naasten zich beter door ondersteuning van buitenaf. Dat komt de kwaliteit van het leven ten goede en kan leiden tot betere communicatie en bewuster zijn van de fase waarin de ziekte zich bevindt. Wellicht komt dan ook eens het moment dat men de ziekte emotioneel achter zich kan laten.
Doelstelling
Inloophuis Debora biedt ondersteuning aan mensen die kanker hebben of gehad hebben en hun naasten. Het inloophuis biedt deze gasten ondersteuning die kan bestaan uit:
- emotionele ondersteuning door gesprekken, lotgenotencontact en coaching;
- deelname aan activiteiten die ontspanning en afleiding bieden;
- voorlichting en informatievoorziening.
Historie
In september 2015 werd het tienjarig bestaan van Inloophuis Debora feestelijk gevierd. Relaties, partners, vrijwilligers en gasten keken terug op een succesvol eerste decennium dat officieel startte in 2005, maar waarvan de oorsprong nog verder terug ligt. Want al in 2003 begon een groep onder leiding van initiatiefneemster Elle Marie Valkenburg met de eerste stappen om te komen tot een inloophuis voor kankerpatiënten in Delft. Een ambitieus plan want professionaliteit en continuïteit waren vanaf het eerste begin belangrijke voorwaarden. In de twee jaar die volgden slaagde deze groep er door enthousiasme en inzet in om de benodigde vrijwilligers, financiën en een geschikte locatie te vinden, zodat burgemeester Bas Verkerk en wethouder Dick Rensen op 30 september 2005 het inloophuis officieel konden openen.
De eerste jaren
Was het aanbod aan activiteiten in de begintijd nog beperkt, later kwamen daar tal van activiteiten bij, zoals Tai Chi, creatieve activiteiten, verwenactiviteiten en voorlichtingsbijeenkomsten. Nu heeft het inloophuis een veelzijdig en gevarieerd aanbod voor haar gasten. Dat was allemaal niet mogelijk geweest zonder de inzet van vele vrijwilligers en financiële steun van partners en donoren.
Gasten
Voor mensen die Inloophuis Debora niet kennen, valt het vaak niet mee om een eerste stap over de drempel te zetten. "Allemaal mensen met kanker, ga ik me daar wel huis voelen", is wat men zich vooraf vaak afvraagt. Het betekent ook een erkenning van het feit dat je zelf kanker hebt, en dat valt dikwijls niet mee. De drempel is dan ook hoog. Toch horen we achteraf dat het best is meegevallen en dat het een enorme opluchting was toen de eerste stap eenmaal was gezet.
Wat gebeurt er tijdens een eerste bezoek?
De gastheer of gastvrouw die je ontvangt, is professioneel getraind in het voeren van gesprekken. Hij/zij weet hoe moeilijk het kan zijn zomaar tegen een vreemde het verhaal te doen over de dingen die je intensief bezighouden en die zo emotioneel zijn. Na de eerste kennismaking krijg je een voorlichting over de activiteiten die het inloophuis organiseert. De huiskamer is het middelpunt van het inloophuis. Hier is het een komen en gaan van gasten, die aan individuele of groepsactiviteiten deelnemen. In de huiskamer liggen ook de inschrijfordners waarin men zich kan inschrijven voor een activiteit. Het zou leuk zijn als je tijdens een eerste bezoek al iets kunt vinden dat je verder kan helpen. Want dat is wat het inloophuis wil bieden: een helpende hand in je verwerkings- en acceptatieproces.