Stichting Rondom Baba is opgericht door Yvonne Gemer in 2007, om fondsen te werven voor het project Here Bugu, een ecologische gemeenschap in Mali. Oprichters Baba Traore en Yvonne Gemer hebben de dagelijkse leiding over het project.
Here Bugu heeft een groep van 18 vaste medewerkers en 80 medewerkers die flexibel ingezet worden, waaronder 15 stagiaires. Daarnaast geeft men kortdurende opleidingen aan externe leerlingen en geven zij onderdak aan 50 gevluchte families van een nomadenvolk, de Peulen.
De bestuursleden wonen allen in Nederland, Yvonne woont een deel van het jaar in Mali en een deel van het jaar in Nederland. Naast bestuursleden heeft de stichting in Nederland ook vrienden en adviseurs die bijdragen aan de stichting. De bestuursleden en medewerkers in Nederland doen dit onbetaald.
Here Bugu bevindt zich op 4 hectare grond op het platteland in midden Mali. Het is te bereiken over een zandpad dat loopt door een verschroeid landschap. De licht is verzengend heet, zand, stof en zwarte plastic zakjes stuiven rond. Ondervoede kinderen zoeken de laatste graankorrels op kale akkers die gedeeltelijk in de fik gestoken zijn, graatmagere koeien en schapen scharrelen rond op zoek naar wat eetbaars en naar water. En dan, ineens, kom je door een grote toegangspoort in de 800 meter lange muur die het terrein van Here Bugu omringd, in een groene, vredige oase terecht met heel veel bedrijvigheid, levendigheid en vriendelijke mensen.
De opleidingen
De gemeenschap Here Bugu is op zichzelf al een opleiding. Er wordt gebouwd, er is elektriciteit, er is transport, er zijn dieren en land- en tuinbouw, een school, een smid en een speeltuin voor de kinderen. Er is altijd een groep van ongeveer 15 interne stagiaires die een jaar blijven, jongens uit de omliggende dorpen. Ze krijgen een algemene opvoeding en een praktische opleiding door afwisselend mee te lopen met de verschillende afdelingen. Maar er zijn nog meer opleidingen. Op Here Bugu worden ook korte opleidingen, van enkele weken tot 3 maanden, aangeboden. Jongeren uit de omgeving krijgen hier algemene vorming en leren een handvaardigheid waarmee ze in hun eigen onderhoud kunnen gaan voorzien. Bijvoorbeeld stoelenmatten, blikslagerij, leerbewerking, sieraden maken, haken en breien. Zeer recent is de stichting ook begonnen met een weefopleiding. Daarnaast kunnen alle medewerkers deelnemen aan de alfabetiseringslessen aan het einde van de dag. Here Bugu heeft ook een schooltje voor ongeveer 40 kinderen die worden voorbereid voor openbaar lager onderwijs en er is een start gemaakt met onderwijs aan de kinderen van de vluchtelingen.
De startups
Uit de verschillende opleidingen ontstaan in de loop der tijd kleine bedrijfjes binnen de muren van Here Bugu. Dat is nodig omdat het in deze corrupte maatschappij onmogelijk is voor jongeren om zich staande te houden zonder de hulp en bescherming van Here Bugu. Op deze manier is het starten van een eigen bedrijfje ook een opleiding. Inmiddels zijn er al heel wat startups ontstaan.
Op dit moment heeft Here Bugu 5 startups binnen de muren. Uit de leerbewerkingsopleiding is een tassenbedrijfje ontstaan. Deze tassen worden verkocht in Mali. Dan is er een bedrijf dat kippengaas produceert, ook dit wordt binnen Mali verkocht. Ook is er een koeien-, kippen- en schapenhouderij. Er wordt moringa verbouwd en verwerkt tot poeder, wat gebruikt wordt als voedingssupplement in Mali. Uit een sieradenopleiding is een groep vrouwen ontstaan die armbanden maken, ontworpen door een Nederlandse kunstenares, die verkocht worden aan Return to Sender in Nederland. Met de opbrengst worden deze vrouwen geholpen om meer zelfredzaam te worden. Met deze bedrijfjes wrdt vooralsnog geen winst gemaakt omdat de opbrengsten direct geïnvesteerd worden in de aanschaf van materialen en vergoedingen van de medewerkers. In de toekomst kunnen de goedlopende startups zelfstandig verder naar de omliggende dorpen en daar een eigen Here Bugu starten. Altijd in verbinding met het moederproject.